Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Viisumi - Suomen suurlähetystö, Washington - Suomen pääkonsulaatit, New York ja Los Angeles : Viisumi ja oleskelulupa Suomeen : Viisumi

SUOMEN SUURLÄHETYSTÖ, Washington, D.C.
SUOMEN PÄÄKONSULAATIT, New York ja Los Angeles

 • Embassy of Finland, Washington
  Puh. +1-202-298 5800, sanomat.was@formin.fi
 • Consulate General of Finland, New York
  Puh. +1-212-750 4400, sanomat.nyc@formin.fi
 • Consulate General of Finland, Los Angeles
  Puh. +1-310-203 9903, sanomat.los@formin.fi
 • Yhteystiedot
English | Suomi | Svenska | Español |  |  |  |  |  | 
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 

Viisumi

Suomi on ulkoistanut Schengen-viisumihakemusten vastaanoton VFS Globalille.

Ajanvaraus on pakollinen, ja ajan voi varata osoitteesta visa.finland.eu

Mikä on Schengen-alue ja Schengen-viisumi?

Viisumi on maahantulolupa-asiakirja, joka myönnetään lyhytaikaista tai tilapäistä vierailua varten (enintään 90 päivää 180 päivän ajanjaksolla). Yhden Schengen-maan viisumi oikeuttaa matkustamiseen kaikkien Schengen-maiden alueella. Viisumin hakeminen ei automaattisesti takaa sen myöntämistä. Viisumin hallussapito ei automaattisesti oikeuta Schengen-alueelle saapumiseen, sillä maahantulon edellytykset tarkastetaan Schengenin ulkorajalla.

Schengen-valtiot ovat: Alankomaat , Belgia, Espanja, Islanti, Italia, Itävalta, Kreikka, Latvia, Liechtenstein, Liettua, Luxemburg, Malta, Norja, Portugali, Puola, Ranska, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Slovenia, Suomi, Sveitsi, Tanska, Tšekki, Unkari ja Viro. EU:n ulkopuolisista maista mukana ovat Norja, Islanti ja Sveitsi. EU-maista Iso-Britannia, Irlanti, Kroatia, Kypros, Bulgaria ja Romania eivät ole mukana Schengenin sopimuksessa.

Viisumien käsittelyyn ja päätöksiin sovelletaan kaikissa Schengen-valtioissa viisumisäännöstöä (810/2009/EY), joka on Euroopan parlamentin ja Euroopan unionin neuvoston asetus.

Kuka tarvitsee viisumin Suomeen?

Yhdysvaltojen kansalaiset ovat viisumivapaita Suomeen, mikäli matka kestää alle 90 päivää 180 päivän aikana – mutta passin tulee lähtökohtaisesti olla voimassa vähintään kolme kuukautta matkan päättymisen jälkeen. Pitempää oleskelua varten vaaditaan oleskelulupa (ks. kohta Oleskeluluvat), jonka päätösviranomainen on Maahanmuuttovirasto.

Viisumivelvollisen maan kansalaisella tulee olla viisumi saapuessaan Schengen-valtioiden alueelle. Mikäli viisumivelvollisen maan kansalaisella on jonkin Schengen-valtion myöntämä oleskelulupa, hän ei tarvitse viisumia siirtyessään toiseen Schengen-maahan.

Tarkista viisumintarpeesi Schengen-alueelle ja matkustusasiakirjat Suomeen:

Minne ja miten hakemus voidaan jättää?

Schengen-maat aloittivat sormenjälkien keräämisen viisumiasiakkailtaan kaikissa Pohjois-Amerikan edustustoissa 15.5.2014. Schengen-viisumia haetaan henkilökohtaisesti matkan pääkohteena olevan maan suurlähetystöstä, pääkonsulaatista tai konsulaatista siinä maassa, jossa hakija asuu tai laillisesti oleskelee.

Jos matkan pääkohdemaa on Suomi, viisumia on haettava Suomen VSF Globalin lupakeskuksista. Hakemuksen jättämiseen voi varata ajan osoitteesta visa.finland.eu. Mikäli matka sisältää useamman kuin yhden kohteen, viisumihakemus jätetään sen Schengen-maan edustustoon, joka on matkan pääasiallinen kohde (matkan pituuden tai tarkoituksen osalta). Mikäli pääasiallista kohdetta ei voida määrittää, hakemus jätetään sen Schengen-valtion edustustoon, jonka ulkorajan kautta hakija saapuu jäsenvaltioiden alueelle.

Viisumihakemuksen voi jättää Yhdysvalloissa VFS Globalin lupakeskuksiin Washington D.C.:ssä, Chicagossa, Houstonissa, New Yorkissa ja San Franciscossa. Los Angelesin pääkonsulaatti ottaa hakemuksia vastaan syksyyn 2018 saakka, jolloin VFS Globalin lupakeskus Los Angeleissa avautuu.

Asiakaspalvelu viisumi- ja oleskelulupa-asioissa

Lisätietoa viisumiprosessista on luettavissa visa.finland.eu -sivun kautta, jossa voi myös tehdä ajanvarauksen viisumihakemusten jättämiselle. Opiskelijoiden, työntekijöiden ja heidän perheenjäsentensä oleskelulupahakemuksiin löytyy tietoa residencepermits.finland.fi -sivustolta. 

Washington D.C.:n suurlähetystö ei vastaanota eikä käsittele viisumi- eikä oleskelulupahakemuksia.

New Yorkin ja Los Angelesin pääkonsulaatit ottavat vastaan muita kuin työ- ja opiskeluperusteisia oleskelulupahakemuksia sekä rajoitetusti viisumihakemuksia.

Pääkonsulaateilla ei ole nopeutettuja käsittelyaikoja, eivätkä tiedustelut hakemuksen tilasta nopeuta hakemuksen käsittelyä.

Kaikki ajat pääkonsulaatteihin varataan sähköisessä ajanvarausjärjestelmässä. Huom! Linkki toimii ainoastaan Internet Explorerilla ja Safarilla. Teknisisissä kysymyksissä ajanvaraukseen liittyen ota yhteys VFS Helpline: info.fin.usa@vfshelpline.com, +1 212 203 0023.

Tiedustelut koskien Schengen-viisumeita ja oleskelulupia:

Puh:  +1 212 203 0023
info.fin.usa@vfshelpline.com (viisumit)
info.fin.usa@vfshelpline.com (oleskeluluvat)

Kuinka kauan hakemuksen käsittely kestää?

Viisumia tulee hakea hyvissä ajoin ennen matkaa. Viisumihakemuksen voi jättää aikaisintaan 3 kk ennen matkaa. Viisumin käsittelyaika on normaalisti 15 päivää ja viisumihelpotussopimusmaiden kansalaisten osalta 10 päivää hakemuksen jättämisestä. Käsittelyaika saattaa joissain poikkeustapauksissa kestää jopa 60 päivää. Hakemukset käsitellään saapumisjärjestyksessä. Kiirehtimispyyntöjä ei voida ottaa huomioon esimerkiksi etukäteen hankittujen lentolippujen vuoksi.

Mitä asiakirjoja vaaditaan?

Liiteasiakirjoista sovitaan viisumisäännöstön lisäksi myös paikallisessa Schengen-yhteistyössä, joten asiakirjat vaihtelevat maakohtaisesti. Puutteelliset asiakirjat saattavat vaikuttaa päätökseen kielteisesti. Liiteasiakirjoja ei palauteta. Hakijoilta saatetaan tarvittaessa vaatia myös muita asiakirjoja ja hakija voidaan myös kutsua erilliseen haastatteluun.

Viisumihakemuslomakkeen voi ladata, täyttää sähköisesti ja tulostaa oheisesta linkistä.

Viisumihakemuslomake: HUOMIOITHAN YSTÄVÄLLISESTI ETTÄ TÄTÄ VIISUMIHAKEMUSTA KÄYTETÄÄN AINOASTAAN HAETTAESSA VIISUMIA KONSULAATISTA.

pdfViisumihakemuslomake(PDF, 76 kB)

Turisti- tai yksityisvierailu; vaadittavat asiakirjat tässä järjestyksessä

 • Viisumihakemuslomake, allekirjoitus ja päiväys kahteen kohtaan 36 ja 37. Hakijan on allekirjoitettava hakemus edustustossa.
 • Passivalokuva; 1 kpl värillinen, korkeintaan 6 kk vanha, joka täyttää ICAO-standardit: mm. vaalea tausta ja ilme neutraali.
 • Passi tai kaikkien Schengen-maiden hyväksymä matkustusasiakirja. Passivaatimukset: voimassaoloaika 3 kk matkan päättymisen jälkeen, myönnetty alle 10 vuotta sitten ja sisältää vähintään 2 tyhjää sivua. Tarvittaessa tulee esittää vanha passi.
 • Yksi kopio passin tietosivusta
 • Kopio ''Green Card''- oleskeluluvasta tai USA:n viisumista (A, E, F, G, H, I, J+J1-lomake, L, O, R), joka on voimassa vähintään 3 kk matkan jälkeen. Alkuperäinen Green Card on esitettävä ajanvarauksen yhteydessä.
 • Todistus työsuhteesta tai opiskelusta
  • Työsuhde: työnantajan kirje viralliselle yrityksen kirjepohjalle yhteystietoineen, leima, päiväys, allekirjoittajan nimenselvennys ja asema. Kirjeen tulee sisältää: hakijan nimi ja asema,  työsuhteen kesto, palkka ja lomaoikeus suunnitellun matkan ajaksi.
  • Opiskelu: Joko voimassaoleva I-20 (oppilaitoksen allekirjoittama 6 kk:n sisällä) tai oppilaitoksen kirje viralliselle koulun kirjepohjalle yhteystietoineen, leima, päiväys, allekirjoittajan nimenselvennys ja asema. Kirjeen tulee sisältää: hakijan nimi, opintojen kesto ja lomaoikeus suunnitellun matkan ajaksi.
 • Hotellivaraus (mikäli turistimatka) tai kutsukirje (mikäli yksityisvierailu). Mikäli ennen tai jälkeen matkan vieraillaan kolmannessa maassa, tulee esittää tätä matkaa koskeva hotellivaraus/kutsu.
  • Hotellivarauksen tulee sisältää: hotellin nimi, yhteystiedot (osoite ja puhelinnumero) sekä varausnumero.
  • Kutsun tulee sisältää: kutsujan yhteystiedot, kopio passin tietosivusta ja Suomen oleskelulupakortista, matkan tarkoitus, matka-aika ja majoitusosoite sekä kutsujan allekirjoitus ja päiväys.
 •  Lentolippuvaraus (meno-paluu). Huom. lentolippuja ei suositella ostettavan ennen viisuminpäätöstä. Mikäli ennen tai jälkeen matkan vieraillaan kolmannessa maassa, tulee esittää yhden sivun yhteenveto matkakohteesta ja -ajoista sekä lento- tai junaliput näihin maihin sekä mahdollisesti kolmanteen maahan vaadittava viisumi.
 • Pankkitiliotteet (3kk) tai muu todistus varallisuudesta. Yksityisyrittäjältä yrityksen toimintaa ja verotusta koskevat asiakirjat: liiketoimintalisenssi ja verotusasiakirjat (verotodistus). Eläkeläiseltä todistus eläkkeestä.
 • Alle 18-vuotiaan tulee esittää Apostillella varustettu syntymätodistus ja molempien huoltajien passikopiot. Mikäli hakija matkustaa yksin tai ilman toista huoltajaa vaaditaan notarisoidut suostumukset matkaan sekä todistus huoltajien varallisuudesta. Mikäli huoltajat eivät asu Yhdysvalloissa, suostumus vaaditaan notarisoimaan tai legalisoimaan huoltajien kotimaan käytäntöjen mukaisesti.
 • Matkasairausvakuutusyhdellä sivulla. Huom. Pelkkä vakuutuskortin kopio ei ole riittävä. Mikäli vakuutusyhtiö ei voi antaa alla olevan sisällön mukaista todistusta, tulee vakuutus hankkia muusta vakuutuslaitoksesta. Diplomaattipassin haltijoilta vakuutusta ei vaadita. Vakuutuksesta tulee ilmetä kaikki seuraavat kohdat:
  • Nimi
  • Voimassaoloaika koko matkan ajan
  • Voimassaoloalue: Schengen / EU / World wide
  • Vakuutuksen vähimmäismäärä: 30.000 euroa (n. 40.000 USD) ilman omavastuuosuutta, ja joka kattaa:
   - sairaanhoito (emergency medical expenses)
   - sairaalahoito (emergency hospitalization treatment)
   - lääketieteellisistä syistä paluu kotimaahan ja kuolemasta aiheutuvat kulut (repatriation)

Multiviisumihakijan tulee ottaa vakuutus ensimmäisen matkan ajaksi sekä allekirjoittaa hakemuksen viimeisen sivun kohta ''Applicable in case a multiple entry visa is applied for. I am aware of the need to have an adequate travel insurance for my first stay and subsequent visits to the territory of Member States''.

Liikematka; vaadittavat asiakirjat

 • Yllä olevien lisäksi:
  • Työnantajan suosituskirje (alkuperäinen, yrityksen virallisella paperilla kontaktitietoineen).
  • Kutsukirje suomalaiselta liikekumppanilta, josta ilmenee liikekumppanuuden luonne (joko alkuperäisenä yrityksen virallisella paperilla kontaktitietoineen tai lähetettynä tunnetusta sähköpostiosoitteesta).

Euroopan Unionin, ETA-maan ja Sveitsin kansalaisen tai Suomen kansalaisen perheenjäsen, joka kuuluu vapaan liikkuvuuden direktiivin 2008/38/EY soveltamisalaan:

Mikäli kaikki alla olevat ehdot (1-3) eivät täyty, viisumi käsitellään normaalimenettelyssä ks. ”Turisti- tai yksityisvierailu”.

Huom. Suomen kansalaisen perheenjäsenen tulee yleensä hakea viisumia normaalimenettelyssä, sillä kohta 1. toteutuu vain harvoin Suomen kansalaisen kohdalla (Suomen kansalainen matkustaa yleensä Suomeen eli kansalaisuusvaltioonsa).

 1. Unionin kansalainen käyttää oikeuttaan vapaaseen liikkuvuuteen = Unionin kansalainen matkustaa muuhun kuin kansalaisuus- tai asuinvaltioonsa EU:n sisällä. 
 2. Perheenjäsenen matka liittyy unionin kansalaisen matkaan (= matkustaa mukana tai seuraa myöhemmin)
 3. Hakija on perheenjäsen

a) Hakija on EU, ETA tai Sveitsin kansalaisen perheenjäsen (esittää avioliitto- tai syntymätodistuksen):                                                  

 • aviopuoliso, kumppani (rekisteröity parisuhde), unionin kansalaisen tai kumppaninsa alle 21-vuotias lapsi, unionin kansalaisesta tai kumppanistaan riippuvaiset vanhempi tai muu läheinen sukulainen, joka asuu samassa taloudessa tai tarvitsee henkilökohtaista hoitoa.

b) Hakija on Suomen kansalaisen perheenjäsen (UlkL 37§) ja perhesuhde on rekisteröity Suomen VTJ:ään:

 • aviopuoliso, kumppani (rekisteröity parisuhde), avopuoliso (asumisaika yli 2 vuotta tai yhteinen lapsi), lapsi tai alle 18-vuotiaan huoltaja

Mikäli kaikki yllä olevat ehdot (1-3) täyttyvät, vaaditaan ainoastaan seuraavat:

 • Viisumihakemuslomake, allekirjoitus, päiväys kahteen kohtaan 36 ja 37. Viisumihakemuslomakkeen tähdellä merkittyjä kohtia ei tarvitse täyttää.
 • Passivalokuva; 1 kpl värillinen, korkeintaan 6 kk vanha, joka täyttää ICAO-standardit: kuvan koko mm. vaalea tausta ja ilme neutraali.
 • Passi  + kopio tai kaikkien Schengen-maiden hyväksymä matkustusasiakirja. Passivaatimukset: voimassaoloaika 3 kk matkan päättymisen jälkeen, myönnetty alle 10 vuotta sitten ja sisältää vähintään 2 tyhjää sivua.
 • ''Green card'' -oleskelulupa + kopio tai USA:n viisumi, joka on voimassa vähintään 3 kk matkan jälkeen.
 • Asiakirjatodiste kohdista 1-3:
  • Todiste, unionin kansalaisen kansalaisuudesta (esim. passikopio)
  • Todiste, perheenjäsenyydestä (esim. laillistettu avioliitto tai syntymätodistus)
  • Todiste, yhteisestä matkasta (esim. lentolippu)
 • Matkasairausvakuutusta ei vaadita.
 • Viisumimaksua ei peritä

Mitkä ovat viisumityypit?

Kertaviisumi
on yhtä matkaa varten annettu viisumi, joka voi olla enintään 90 vrk:n mittainen 180 päivän aikana.

Kaksikertaviisumi
on kahteen Schengen-alueelle maahantuloon oikeuttava viisumi, joka voi olla voimassa Schengen-maiden alueella enintään 90 vrk kuuden 180 päivän aikana.

Toistuvaisviisumi
oikeuttaa useampaan maahantuloon Schengen-alueelle. Oleskelujen yhteenlaskettu kokonaiskesto saa olla enintään viisumitarraan merkittyjen päivien lukumäärä, joka voi olla enintään 90 päivää 180 päivän jaksoa kohti.

Lentokentän kauttakulkuviisumi
vaaditaan tiettyjen kolmansien maiden kansalaisilta heidän kulkiessaan jäsenvaltioiden alueella sijaitsevien lentokenttien kansainvälisen alueen kautta poikkeamatta kyseisen maan kansallisella alueella.

Mitä viisumihakemus maksaa ja minne se maksetaan?

Hinta voi vaihdella kuukausittain dollarin kurssimuutosten vuoksi, joten tarkista ajantasaiset palvelumaksut tästä: Palveluhinnasto. Hinnastosta ilmenee myös normaalia pienemmät maksut (lapset ja viisumihelpotussopimusmaiden hakijat) sekä maksuttomat viisumit. Mikäli viisumipäätös olisi kielteinen, viisumimaksua ei palauteta.

Mikäli viisumipäätös oli kielteinen, voiko päätöksestä valittaa?

Mikäli viisumin edellytykset eivät täyty, viisumi evätään. Viisumin epäämisen perusteet ilmoitetaan viisumisäännöstön mukaisesti vakiomuotoisella Schengen-maiden yhteisellä lomakkeella. Viisumin epääminen perustuu viisumisäännöstössä mainittuihin seikkoihin, jolloin jokin viisumin myöntämisen edellytys puuttuu. Tämän lisäksi muuta selvitystä ei anneta.

Viisuminhakija voi tehdä oikaisuvaatimuksen kielteisen päätöksen antaneelle edustustolle suomen tai ruotsin kielellä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista (oikaisuvaatimusohje annetaan hakijalle kielteisen päätöksen liitteenä). Google-käännöksiä ei voida hyväksyä. Viisuminhakijalla on oikeus valittaa oikaisuvaatimuspäätöksestä Helsingin hallinto-oikeuteen. Vapaan liikkuvuuden soveltamisalaan kuuluvalla viisuminhakijalla on oikeus valittaa viisumipäätöksestä suoraan Helsingin hallinto-oikeuteen (valitusohje annetaan epäävän päätöksen liitteenä).

Tulosta

Tämä dokumentti

Tässä palvelussa myös

Muissa ulkoasiainhallinnon palveluissa

Päivitetty 8.2.2019


© Suomen suurlähetystö ja pääkonsulaatit: Washington, New York ja Los Angeles
 | Tietoa palvelusta | Yhteystiedot