Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Passi - Suomen suurlähetystö, Washington - Suomen pääkonsulaatit, New York ja Los Angeles : Palvelut Suomen kansalaisille : Passi

SUOMEN SUURLÄHETYSTÖ, Washington, D.C.
SUOMEN PÄÄKONSULAATIT, New York ja Los Angeles

 • Embassy of Finland, Washington
  Puh. +1-202-298 5800, sanomat.was@formin.fi
 • Consulate General of Finland, New York
  Puh. +1-212-750 4400, sanomat.nyc@formin.fi
 • Consulate General of Finland, Los Angeles
  Puh. +1-310-203 9903, sanomat.los@formin.fi
 • Yhteystiedot
English | Suomi | Svenska | Español |  |  |  |  |  | 
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 

Passi

Passia tulee hakea henkilökohtaisesti. Ajanvaraus on pakollinen.

Passi/Pass: mallikappale/modellstycke (specimen)Passi/Pass: mallikappale/
modellstycke /specimen.

Suomen passi on Suomen  kansalaiselle myönnettävä matkustusasiakirja. Passin voimassaoloaika on enintään viisi vuotta. Vain voimassa oleva passi kelpaa matkustusasiakirjaksi. Rikkinäisellä tai turmeltuneella passilla matkustamista ei suositella. Passi toimii myös todistuksena henkilöllisyydestä. Passiin merkitään vain yhden henkilön tiedot, lapsia ei voi merkitä huoltajien passiin.

Ulkomailla passihakemuksia ottavat vastaan Suomen suurlähetystöt, pääkonsulaatit ja konsulaatit. Kunniakonsulaatit tai erityisedustustot eivät voi ottaa vastaan passihakemuksia. Passihakemus on aina jätettävä henkilökohtaisesti iästä riippumatta, eikä sitä voi jättää postitse tai asiamiehen välityksellä. Passia voi hakea asuinpaikasta riippumatta mistä tahansa edustustosta tai Suomessa miltä tahansa poliisilaitokselta.

Passihakemus voidaan laittaa vireille, mikäli väestötietojärjestelmän tiedot ovat oikein (mm. nimitiedot). Hakijan tulee itse huolehtia omien henkilötietojensa ajan tasaisuudesta (Väestötietolaki 661/2009) ja ne voi maksutta tarkistaa maistraatista kerran vuodessa www.maistraatti.fi.

Yhdysvaltain matkustussäännöt voi tarkistaa Yhdysvaltain Helsingin suurlähetystön verkkosivulta.

Passihakemukseen tarvittavat liitteet

 • Yksi passikuva (ilme neutraali), joka voi olla enintään kuusi kuukautta vanha: valokuvaohje
 • Edellinen Suomen passi. Mikäli hakijalla ei ole aikaisempaa passia tai se on vanhentunut, tulee esittää jokin muu voimassaoleva virallinen henkilöllisyystodistus esim. henkilökortti.
 • Todiste Suomen kansalaisuudesta, esim. USAn viisumi tai Green Card. Moni/(kaksois)kansalaisten tulee varmistaa, että USA:n ja/tai muu ulkomaan kansalaisuus on merkitty Suomen väestötietojärjestelmään. Muussa tapauksessa tulee esittää todiste ulkomaan kansalaisuuden saamisajankohdasta, esim. alkuperäinen tai laillistettu USA:n kansalaisuustodistus tai syntymätodistus.
 • Asevelvollisuusikäisen 17-30-vuotiaan on esitettävä sotilaspassi, lykkäys- tai vapautuspäätös, esteettömyystodistus tai siviilipalvelutodistus
 • Alle 18-vuotiaalta molempien huoltajien suostumus. Mikäli molemmat huoltajat eivät ole lapsen mukana passia haettaessa, tulee poissaolevalta huoltajalta olla päivätty ja allekirjoitettu kirjallinen suostumus yhteystietoineen sekä kopio henkilöllisyystodistuksesta.

           pdfHuoltajan suostumus -kaavake

Varastettu tai kadonnut passi

Ulkomailla anastetun, kadonneen tai rikkoutuneen Suomen passin tilalle voi saada ns. väliaikaisen passin kotimatkaa varten, kuitenkin enintään yhdeksi vuodeksi. Väliaikainen passi tehdään Suomen ulkomaan edustustossa ja sitä haettaessa tulee esittää paikalliselle poliisille tehty varkaus- tai katoamisilmoitus.

Mikäli Suomella ei ole omaa edustustoa maassa, on mahdollista kääntyä jonkun toisen EU-maan puoleen ETD:n (Emergency Travel Document) saamiseksi kotimatkaa varten.

Asiakaspalvelu

Ajanvaraus pakollinen

Suurlähetystö Washington DC
Puh: +1-202-298 5800 
Sähköposti: passi.was@formin.fi 
Asiakaspalvelu vain ajanvarauksella: ma-pe 9.00-12.00
Puhelintiedustelut: ma-pe 9.00-12.00
Washington DC:n, Virginian ja Marylandin alueilla asuvien viisumiasiakkaiden tulee ottaa yhteyttä VFS Globaliin www.vfsglobal.se/USA.

Pääkonsulaatti New York
Puh: +1-212-750 4400 
Sähköposti: consulate.nyc@formin.fi
Asiakaspalvelu vain ajanvarauksella: ma-to 9.00-12.00 sekä ma, ti ja to 13.30-16.30
Puhelintiedustelut: ma-to 9.00-12.00
Ajanvaraus tulee tehdä sähköisen ajanvarausjärjestelmän kautta. Huomioithan, että linkki toimii ainoastaan Internet Explorerilla ja Safarilla.

Pääkonsulaatti Los Angeles
Puh: +1-310-203 9903
Sähköposti: passi.los@formin.fi
Asiakaspalvelu vain ajanvarauksella: ma-to 9.00-12.00
Puhelintiedustelut:  ma-to 13.00–14.00, pe 10.00–12.00

Päivystys hätätapauksissa virka-ajan ulkopuolella: +358 9 160 55555 (Suomen ulkoasiainministeriö)

Passin käsittelyaika

Passin käsittelyaika on noin kaksi viikkoa. Lisämaksullisen pikapassin voi saada hieman lyhyemmässä ajassa.

Passin käsittelymaksu

Passimaksu suoritetaan voimassaolevan palveluhinnaston mukaisesti; tietoa palveluhinnastosta.  Jos passia ei jostain syystä voida myöntää tai jos passia ei noudeta, ei passin käsittelymaksua palauteta.

Passin noutaminen

Passinhakija tai hänen valtuuttamansa henkilö voi noutaa valmiin passin siitä edustustosta, jonne hakemus on jätetty. Toimituspaikaksi voi myös sopia passihaun yhteydessä jonkin muun edustuston tai poliisin toimipisteen.

Passi voidaan myös postittaa hakijan kotiosoitteeseen Yhdysvalloissa. Passin lähettämistä varten pyydämme liittämään mukaan valmiiksi maksetun FedEx/DHL/UPS -lähetteen/kuoren.

Liikkuva passilaite

Pääkonsulaatit New Yorkissa ja Los Angelesissa tuovat liikkuvan passilaitteen alla oleviin kunniakonsulaatteihin.

Passia tulee hakea henkilökohtaisesti ja pakollinen ajanvaraus tulee tehdä suoraan kunniakonsulaatista. Pääkonsulaatit varaavat oikeuden peruuttaa/siirtää matkan.

AIKAKOHDELISÄTIETO
8.1.2018Anchorage, AKlisätietoa

Henkilökortti

Vuoden 2017 alusta lähtien matkustusasiakirjoina kelpaavia henkilökortteja voidaan myöntää Suomen kansalaisille niissä Suomen edustustoissa, jotka toimivat myös passinhakupisteinä. Henkilökortti käy matkustusasiakirjana 28:ssa Euroopan maassa.

Edustustot voivat myöntää vain tavallisia henkilökortteja. Edustustoista ei voi hakea alaikäisen henkilökortteja, ulkomaalaisen henkilökortteja eikä väliaikaisia henkilökortteja.

Henkilökorttia haetaan passihakemuksen tavoin edustustosta henkilökohtaisesti ja mukana on oltava nykyinen passi/henkilökortti sekä uusi valokuva (valokuvaohje). Henkilökorttiin ei liitetä sormenjälkiä.

Henkilökortti maksetaan hakemusta jätettäessä: Palveluhinnasto.

Lisätietoja henkilökortista Poliisin verkkosivuilta.

Tulosta

Tämä dokumentti

Tässä palvelussa myös

Muissa ulkoasiainhallinnon palveluissa

Muualla verkossa

Päivitetty 18.1.2018


© Suomen suurlähetystö ja pääkonsulaatit: Washington, New York ja Los Angeles
 | Tietoa palvelusta | Yhteystiedot