Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Heal The Bay - vapaaehtoistöitä virkamiesvoimin - Suomen suurlähetystö, Washington - Suomen pääkonsulaatit, New York ja Los Angeles : Ajankohtaista

SUOMEN SUURLÄHETYSTÖ, Washington, D.C.
SUOMEN PÄÄKONSULAATIT, New York ja Los Angeles

  • Embassy of Finland, Washington
    Puh. +1-202-298 5800, sanomat.was@formin.fi
  • Consulate General of Finland, New York
    Puh. +1-212-750 4400, sanomat.nyc@formin.fi
  • Consulate General of Finland, Los Angeles
    Puh. +1-310-203 9903, sanomat.los@formin.fi
  • Yhteystiedot
English | Suomi | Svenska | Español |  |  |  |  |  | 
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Uutiset, 10.9.2016 | Suomen pääkonsulaatti, Los Angeles
Santa Monica Beach
Yhdysvaltain ulkoministeriö järjesti tunnin kestäneen rannansiivoustapahtuman, jonka tarkoituksena oli paitsi vahvistaa suhteita kansainvälisiin kollegoihin myös antaa oma työpanoksensa rannan puhtaanapitoon.

Mitä yhteistä on DVD-boksilla, kengällä, rikkinäisellä olutpullolla ja sytyttimellä?
Jokainen edellä mainituista - ja kiloittain muuta rojua - löytyi perjantaiaamuna turistien ja paikallisten rakastaman Santa Monica Beachin valkoisesta hiekasta.

Vaikka tilanteen voisi kuvitella olevan katastrofaalinen, ovat asiat olleet huomattavasti surkeammalla tolalla vielä kolme vuosikymmentä sitten. 1980-luvulla oli yleistä, että Santa Monican rannalta Tyyneenmereen pulahtaneet uimarit sairastuivat likaisesta vedestä. Ihmisten sikailuista kärsivät luonnollisesti myös alueen eläinlajit: delfiinit ja ruskopelikaanit olivat tuohon aikaan harvinainen näky seudulla.

Vuonna 1985 Santa Monicassa perustetulla voittoa tavoittelemattomalla luonnonsuojeluorganisaatio Heal the Baylla on ollut suuri vaikutus Santa Monican lahden ja koko suur-Los Angelesin vesistöjen laatuun.  Vuosi sitten tehdyssä suurkatsauksessa organisaatio sai ilokseen ilmoittaa, että peräti 95 prosenttia kaikista suur-Los Angelesin alueen vesistöistä sijoittui kuusiportaisella laatuasteikolla joko parhaaseen tai toiseksi parhaaseen luokkaan. Tehtävää on silti vielä paljon, ja tason ylläpitäminen vaatii jatkuvaa ponnistelua vapaaehtoisilta ja palkallisilta. Heal the Bay ilmoittaa tavoitteekseen muun muassa vesistöjen puhtauden turvaamisen niin, että niissä voi huoletta uida ja niistä kalastettuja mereneläviä voi syödä sairastumatta. Tämän lisäksi organisaatio haluaa taata alueella elävien eläimien hyvinvoinnin.

Perjantaiaamuna tiimi Suomen Los Angelesin pääkonsulaatista osallistui Office Of Foreign Missions US Department Of State:n (OFM) yhteistyössä Heal the Bayn kanssa järjestämään rannansiivoustapahtumaan. Suomalaisten lisäksi tempaukseen osallistui esimerkiksi Bangladeshin, Saksan ja Liettuan pääkonsulaattien edustajia. Aamu alkoi tietoiskulla suur-Los Angelesin vesistöistä, jonka jälkeen parikymmenhenkinen joukko jaettiin pieniin 3-5 hengen ryhmiin. Paikalla ollut Heal the Bayn ohjelmajohtaja Alys Arenas julisti ryhmien välille leikkimielisien kilpailun, jonka tarkoituksena oli osoittaa osallistujille konkreettisesti, mistä Heal the Bayn toiminnassa on kyse. Jokaiselle osallistujalle jaettiin ämpärit ja seuraavan  tunnin aikana kunkin joukkueen tuli kerätä rannalta niin paljon roskaa kuin mahdollista. Joukkuekohtaiseen erilliseen pieneen ämpäriin kerättiin erikseen tupakantumppeja, joita eniten rannalta noukkinut joukkue palkittiin myös.

Kilpailun alkaessa muutama osallistuja ihmetteli ääneen, onko kymmenin jätesäiliöin varustetulla rannalla mitään siivottavaa, sillä pikaisesti vilkaistuna hiekka näytti puhtaalta. Varsin nopeasti kävi kuitenkin ilmi, että rannalla on ihmisten jättämää törkyä enemmän kuinosallistujista kukaan olisi jaksanut kantaa, roskat vain maastoutuvat hiekkaan tehokkaasti. Oman panoksensa rannan likaamisen tuovat veden läheisyydessä majailevat kodittomat, joiden jäljiltä legendaarisen Santa Monican laiturin alta oli löydettävissä jos jonkinlaista törkyä.

Tunnissa ehdimme kerätä muutaman kymmenen hengen voimin roskaa rannalta noin 17 kiloa. Tupakantumppejakin kertyi kutakin ryhmää kohden yli 100, parhain ryhmä keräsi sätkiä yli 300 kappaletta.

Tupakat

Tupakointi rannalla on ehdottomasti kielletty, mutta se ei sauhuttelijoita pelota. Tupakantumppeja rannalta löytyi tunnissa liki 1400.

Rannalla makaavien roskien todellista määrää voi vain kauhulla arvuutella, sillä paikalla oli jo ennen Heal the Bayn tapahtumaa käynyt kaupungin oma siivousjaosto. Tunnissa emme myöskään ehtineen kaluta kilometrien mittaisesta rantahiekasta kuin murto-osan.

Todennäköisesti ainoat tahot, jotka ihmisten huolimattomuudesta jollain tavalla hyötyvät, ovat rannalla liikuskelevat aarteenetsijät. Muuan toimintaamme pällistellyt herrasmies opasti joukkuettamme hankkimaan metallinpaljastimet. Hän kertoi tulevansa rannalle joka aamu ennen auringonnousua etsimään illalla paikalle unohdettuja arvoesineitä. Vuosien varrella mies kertoi löytäneensä rantahiekasta timanttisormuksia, tabletteja, Rolex-kelloja ja jopa kannettavia tietokoneita.

Perjantaiaamuna hänen saaliinsa oli laihanlainen: kultainen rannekoru ja halpa kello.
"So do you have anything interesting in there?"mies kysyi, ja kuikuili roskaämpäriäni.

Heal The Bay/Jennifer Swart
Ryhmäkuva rannalta
OFM:n ja Heal The Bayn järjestämän rannansiivoustapahtuman tarkoituksena oli paitsi vahvistaa suhteita kansainvälisiin kollegoihin myös antaa oma työpanoksensa rannan puhtaanapitoon.


Lue lisää aiheesta: http://www.healthebay.org/

Tulosta

Päivitetty 10.9.2016


© Suomen suurlähetystö ja pääkonsulaatit: Washington, New York ja Los Angeles
 | Tietoa palvelusta | Yhteystiedot