Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Finnish Nightmares -sarjakuva leikittelee stereotypioilla suomalaisista - Suomen suurlähetystö, Washington - Suomen pääkonsulaatit, New York ja Los Angeles : Ajankohtaista

SUOMEN SUURLÄHETYSTÖ, Washington, D.C.
SUOMEN PÄÄKONSULAATIT, New York ja Los Angeles

  • Embassy of Finland, Washington
    Puh. +1-202-298 5800, sanomat.was@formin.fi
  • Consulate General of Finland, New York
    Puh. +1-212-750 4400, sanomat.nyc@formin.fi
  • Consulate General of Finland, Los Angeles
    Puh. +1-310-203 9903, sanomat.los@formin.fi
  • Yhteystiedot
English | Suomi | Svenska | Español |  |  |  |  |  | 
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Uutiset, 2.12.2015 | Suomen suurlähetystö, Washington

Finnish Nightmares -sarjakuva leikittelee stereotypioilla suomalaisista

Ensimmäistä kertaa lokakuussa julkaistu Finnish Nightmares -sarjakuva on kerännyt lyhyessä ajassa tuhansia lukijoita. Sosiaalisessa mediassa vilkkaasti levinnyt sarjakuva kertoo arjenkommelluksista humoristisesti. Sattumuksien keskiössä ovat suomalaisuuteen ja sosiaalisiin tilanteisiin liittyvät stereotypiat. Sarjakuvan luoja Karoliina Korhonen paljastaa, mistä sarjakuvan päähenkilö Matti ja tämän Väinämöis-lakki saivat ideansa.

1. Kuinka idea Matista sai alkunsa?

Matti syntyi aika pitkälti vahingossa ja yllättäen noin kuukausi sitten 19. lokakuuta. Olin aamulla valmistautumassa lähtemään töihin ja mietin, että minkälaiset arkiset tilanteet aiheuttavat ujoille ja varautuneille suomalaisille voimakasta epämukavuutta. Piirsin muutaman kuvan ja loin niille puoliksi vitsillä Facebook-sivun. Ajattelin, että muutama kaveri saattaisi niistä pitää.

2. Kuinka monta eri versiota ehdit piirtää Matista ennen kuin päädyit tähän julkaistuun versioon?

Piirsin yhden hahmon ruutupaperille ja piirsin seuraavan hahmon tietokoneella ensimmäistä luonnosta mukaillen. Siitä syntyi ensimmäinen strippi.

Finnishnightmares1

3. Mitä teet ammatiksesi ja onko sarjakuviasi julkaistu aikaisemmin?

Teen töitä digital designerina, suunnittelen ja toteutan nettisivuja sekä grafiikkaa digitaaliseen mediaan. Olen piirtänyt koko pienen ikäni, mutta en ole koskaan kuvitellut, että minusta tulisi sarjakuvataiteilija. Tämän takia en ole myöskään koskaan aiemmin julkaissut sarjakuvia. Olen kyllä koko ikäni niitä enemmän tai vähemmän piirrellyt, mutta olen aina ajatellut, että en voisi sillä saralla menestyä. Olen keskittynyt lähinnä digitaalisen median suunnitteluun ja julkaisuun. Koko tämä yhtäkkinen suosio on tullut minulle täysin yllätyksenä. En kuukausi sitten todellakaan suunnitellut, että mitään tällaista tapahtuisi.

4. Miten piirtämisestä tuli harrastuksesi?

Olen kasvanut luovassa perheessä. Todella moni sukulaiseni on taiteellisesti lahjakas. Yksi heistä on isosiskoni, joka on aina piirtänyt ja maalannut. Hän on sillä saralla ollut aina minun idolini, jota olen ihaillut ja pitänyt esikuvanani. Niinpä olen piirtänyt varmaan siitä asti, kun kynä pysyi kädessä.

5. Mikä on saanut sinut jatkamaan Matin piirtämistä?

Finnish Nightmares -sarjakuvan saama suosio on saanut jatkamaan. Toinen syy on, että minulla oli ja on todella paljon tosi mehukkaita tilanteita, jotka haluan julkaista. Kaiken kukkuraksi näitä tilanteita kertyy koko ajan lisää. Tämän kuukauden aikana Finnish Nightmaresin ympärille on kehittynyt jo pienimuotoinen yhteisö, jossa jaetaan omia kokemuksia epämukavista tilanteista. Se on minusta todella hauskaa.

6. Mistä saat ideasi Matin seikkailuihin?

Ensin syntyy idea, joka tulee joko omasta elämästäni tai jonkun toisen kertomuksesta. 

7. Miksi Matilla on Väinämöisen hattu päässään?

Yksi syy on se, että se on melko suomalainen päähine ja siihen saa luontevasti liitettyä Suomen lipun, ja ihmiset yhdistävät sen suomalaisiin asioihin. Toinen, yhtälailla tärkeä syy on se, että isäni käytti samanlaista hattua aina ollessamme ulkomailla. Meitä muita perheenjäseniä hävetti ihan älyttömästi, koska pelkäsimme, että joku ”tunnistaa” meidät suomalaisiksi tai että me ylipäätään vedämme puoleemme liikaa huomiota. Isä luonnollisesti ei hirveästi tästä välittänyt ja hattu pysyi päässä. Ehkä Matin hattu on sellainen hiljainen rohkaisu suomalaisille, että omaa suomalaisuuttaan ei tarvitse piilotella tai hävetä.

Finnishnightmares3

8. Millaisia tulevaisuuden suunnitelmia sinulla ja Matilla on?

Matti-kirja ilmestyy alkukeväästä. Varmasti jollain tapaa se voitaisiin saada myös ulkomaille. Matin tarina jatkuu niin pitkään kuin vain epämukavia tilanteita tulee vastaan. Haaveilen myös matkasta erilaiseen sosiaaliseen kulttuuriin ja Matin matkapäiväkirjasta, jossa käsittelisin kulttuurista johtuvia kommelluksia ja yhteentörmäyksiä. 

9. Miten sarjakuvaan on suhtauduttu ja millaista palautetta olet saanut?

Olen saanut pääosin hyvää palautetta. Suomalaisittain sanoen, jos palautetta ei tule ollenkaan, teet todella hyvää työtä. Minä olen jopa saanut positiivista palautetta suomalaisiltakin, joten aika hyvin sarjakuva on otettu vastaan. Negatiivinen palaute liittyy useimmiten siihen, että ihmiset ottavat sarjakuvan liian tosissaan. Toivoisinkin, että ihmiset ymmärtäisivät tämän olevan parodia ja kärjistetty stereotypia äärimmäisen ujosta ja varautuneesta suomalaisesta, eivätkä kaikki suomalaiset luonnollisestikaan mahdu yhteen muottiin.

Loppujen lopuksi se, miten Matti sarjakuvissa ratkaisee tilanteen, jää katsojan mietittäväksi. Minä kuvaan vain alkutilanteen ”painajaisesta”. Voihan olla, että alun säikähdyksen jälkeen Matti hymyileekin takaisin vastaantulijalle tai juttelee reippaasti säästä viereen istuneelle bussimatkalaiselle, tai sitten ei. Vain Matti tietää varmaksi, miten tilanteissa käy.

10. Mikä on kaikista mieleenpainuvin palaute, jonka olet vastaanottanut?

Mieleenpainuvin oli mies, joka haukkui sarjakuvan ihan lyttyyn. Sitten hän huomasi, että sarjakuvan päähenkilön nimi on Matti, joka oli myös hänen nimensä. Hän pahoitteli saman tien ja totesi, että sarjakuva onkin ihan hauska.

11. Isänpäivänä Matti piti poikaa kädestä. Onko sarjakuvaan tulossa muitakin hahmoja?

Matilla on poika ja vaimo, joita varmasti tulemme näkemään myöhemminkin.

12. Miten Matti viettää joulua? 

Matti herää aattoaamuna koristelemaan kuusen lapsen kanssa ja keittää riisipuuron, joka syödään sopivasti niin, että lapsi ehtii katsomaan Lumiukko-animaation. Sitten kuunnellaan joulurauhan julistus. 

Iltapäivällä käydään haudoilla kävelemässä ja joulujumalanpalveluksessa. Kotiin tultua aletaan valmistella jouluateriaa ja ennen ateriaa käydään joulusaunassa, jossa on jouluinen saunavihta, ja sauna on valaistu tavallisen valon sijaan kynttilälyhdyillä.

Saunan jälkeen syödään hyvin perinteinen jouluateria ja aletaan odotella joulupukkia. Kun joulupukki on tullut ja jakanut lahjat, ne avataan ja sitten aletaan pikkuhiljaa rauhoittua. Ja ennen nukkumaanmenoa syödään vielä joulun kunniaksi tuhti yöpala, koska jouluna saa syödä jopa yöllä!

13. Millaisia terveisiä lähettäisit amerikansuomalaisille?

Amerikansuomalaisille haluan sanoa, että olette lähellä sydäntäni. Isoisoäitini asui perheineen Amerikassa, Hancockissa, useamman vuoden, kunnes hänelle tuli koti-ikävä. Heidän mukanaan Suomeen tulleet erilaiset ”Amerikan aarteet” ovat sukuni perintökalleuksia ja niitä on varjeltu huolella. Vaikka en siis olekaan oikeasti amerikansuomalainen, niin hieman kuitenkin olen kosketuksissa samaan siirtolaishistoriaan. Hyvää joulunodotusta teille kaikille!

Tulosta

Päivitetty 18.1.2016


© Suomen suurlähetystö ja pääkonsulaatit: Washington, New York ja Los Angeles
 | Tietoa palvelusta | Yhteystiedot