Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Eero Saarinen -näyttely Washingtonin suurlähetystössä - Suomen suurlähetystö, Washington - Suomen pääkonsulaatit, New York ja Los Angeles : Ajankohtaista

SUOMEN SUURLÄHETYSTÖ, Washington, D.C.
SUOMEN PÄÄKONSULAATIT, New York ja Los Angeles

  • Embassy of Finland, Washington
    Puh. +1-202-298 5800, sanomat.was@formin.fi
  • Consulate General of Finland, New York
    Puh. +1-212-750 4400, sanomat.nyc@formin.fi
  • Consulate General of Finland, Los Angeles
    Puh. +1-310-203 9903, sanomat.los@formin.fi
  • Yhteystiedot
English | Suomi | Svenska | Español |  |  |  |  |  | 
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Uutiset, 15.10.2010

Eero Saarinen -näyttely Washingtonin suurlähetystössä 

"Eero Saarinen: a Reputation for Innovation" Suomen Washingtonin suurlähetystössä.

Eero Saarista pidetään yhtenä merkittävimmistä Yhdysvalloissa 1900-luvulla vaikuttaneista arkkitehdeista. Suomen suurlähetystö juhlistaa Saarisen syntymän 100-vuotisjuhlaa näyttelyllä ”Eero Saarinen: a Reputation for Innovation”. Näyttely keskittyy erityisesti Saarisen elämään Washington DC:ssä, ja se on on avoinna yleisölle perjantaista sunnuntaihin klo 11–16, 22.10.–28.11.2010. Sisäänpääsy on ilmainen. Tervetuloa! 

Eero Saarisen (1910–1961) syntymästä on tänä vuonna kulunut 100 vuotta. Saarista pidetään yhtenä merkittävimmistä Yhdysvalloissa 1900-luvulla vaikuttaneista arkkitehdeista. Hän suunnitteli uransa aikana lukuisia tunnettuja rakennuksia, joista kuuluisimpia ovat St. Louisin valtava kaari ”Gateway Arch”, John F. Kennedy -lentokentän TWA-terminaali sekä Dullesin kansainvälinen lentokenttä Washington DC:ssä. Saarinen on kuuluisa myös huonekaluistaan kuten tulppaani-tuolista.

Elämää Yhdysvaltojen pääkaupungissa

Saarinen asui 1940-luvulla Washingtonin Georgetownissa. Saarisen elämä Yhdysvaltojen pääkaupungissa asettui kahden merkittävän tapahtuman välille: vuonna 1939 Saarinen osallistui Smithsonian nykytaiteen museon suunnittelukilpailuun, jonka hän voitti, ja vuonna 1962 valmistui hänen suunnittelemansa Dullesin lentokenttäterminaali. Saarinen ei itse koskaan ehtinyt nähdä valmista lentokenttää, sillä hän menehtyi äkillisesti vuonna 1961.  

Suurlähetystön näyttely on auki yleisölle. Kuva: Mina Marefat. Suurlähetystön näyttely on auki yleisölle. Kuva: Mina Marefat.

Vuoden 1939 suunnittelukilpailu nosti tällöin 28-vuotiaan Saarisen kuuluisuuteen. Nykytaiteen museota ei koskaan rakennettu, mutta Saarisen modernismia edustavat ajatukset vaikuttivat merkittävästi siihen, miten museoita suunniteltiin tulevaisuudessa. Museon piirustukset olivat kateissa yli viidenkymmenen ajan, ja ne löytyivät sattumalta Smithsonian-instituutin varastosta. 

Uutta tietoa Saarisen urasta Yhdysvaltojen tiedustelupalvelussa

Saarinen 1940-luvulla. Kuva: Yale University.Saarinen 1940-luvulla. Kuva: Yale University.

Asuessaan Washingtonissa Saarinen työskenteli Yhdysvaltojen keskustiedustelupalvelu CIA:ta edeltäneessä OSS:ssa (Office of Strategic Services). Saarisen graafiset taidot oli pantu merkille OSS:ssa, ja hänestä tuli propagandajulisteita, elokuvia ja esitteitä tuottavan osaston päällikkö. 

Suurlähetystön näyttely keskittyy näihin vähemmän tunnettuihin vaiheisiin Saarisen elämästä Washingtonissa.

EERO SAARINEN: A REPUTATION FOR INNOVATION
Yleisölle avoin näyttely suurlähetystön Suomi-salissa
3301 Massachusetts Ave, NW
22.10. – 28.11.2010
Perjantaista sunnuntaihin klo 11–16
Ilmainen sisäänpääsy!

Lue lisää:

Suurlähetystönnäyttely on auki yleisölle perjantaista sunnuntaihin klo 11-16. Kuva: Mina Marefat. Suurlähetystönnäyttely on auki yleisölle perjantaista sunnuntaihin klo 11-16. Kuva: Mina Marefat.

 Teksti mukailtu Mina Marefatin artikkelista. Marefat toimii näyttelyn kuraattorina.

Tulosta

Tämä dokumentti

Päivitetty 26.10.2010


© Suomen suurlähetystö ja pääkonsulaatit: Washington, New York ja Los Angeles
 | Tietoa palvelusta | Yhteystiedot