Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Suomen Washingtonin-suurlähetystöstä ensimmäinen vihreä suurlähetystörakennus Yhdysvalloissa - Suomen suurlähetystö, Washington - Suomen pääkonsulaatit, New York ja Los Angeles : Ajankohtaista

SUOMEN SUURLÄHETYSTÖ, Washington, D.C.
SUOMEN PÄÄKONSULAATIT, New York ja Los Angeles

  • Embassy of Finland, Washington
    Puh. +1-202-298 5800, sanomat.was@formin.fi
  • Consulate General of Finland, New York
    Puh. +1-212-750 4400, sanomat.nyc@formin.fi
  • Consulate General of Finland, Los Angeles
    Puh. +1-310-203 9903, sanomat.los@formin.fi
  • Yhteystiedot
English | Suomi | Svenska | Español |  |  |  |  |  | 
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Uutiset, 19.1.2010

Suomen Washingtonin-suurlähetystöstä ensimmäinen vihreä suurlähetystörakennus Yhdysvalloissa

LEED embassySuomen suurlähetystö, joka tunnetaan Washigtonissa modernista ilmeestään, on nyt myös vihreä rakennus.

Suomen Washingtonin-suurlähetystö on saanut merkittävän amerikkalaisen ympäristötunnustuksen. Yhdysvaltain Green Building Council on myöntänyt suurlähetystölle rakennusten energiatehokkuutta ja ympäristöystävällisyyttä mittaavan LEED-sertifikaatin ensimmäisenä suurlähetystönä Yhdysvalloissa.

Arvostettu ympäristöluokitus perustuu neljä vuotta kestäneeseen Washingtonin suurlähetystön vihertämisprojektiin, jonka seurauksena rakennuksen ympäristövaikutukset on minimoitu. Vuosituhannen alkuun verrattuna rakennuksen sähkönkulutus on vähentynyt 50 prosenttia ja kaasunkulutus 65 prosenttia. Suurlähetystön vuosittainen energialasku on pienentynyt 100 000 euroa, ja rakennuksen kasvihuonepäästöjen vähennys vastaa 90 yhdysvaltalaisen kotitalouden energiankulutusta.

LEED Gold logoAmerikkalainen LEED-arviointijärjestelmä mittaa rakennusten energiatehokkuutta ja ympäristöystävällisyyttä.

”Olemme erittäin ylpeitä, että Suomi sai tämän arvostetun tunnustuksen ensimmäisenä Yhdysvalloissa”, toteaa suurlähettiläs Pekka Lintu. ”Vihreän suurlähetystön maine ja kultainen LEED-status ovat erinomainen asia Suomen julkisuuskuvalle. On tärkeää, että olemme esillä kestävän kehityksen kärkimaana. Uskon, että tämä saavutus avaa ovia myös suomalaisille yrityksille, jotka ovat kiinnostuneita osallistumaan vihreisiin projekteihin Yhdysvalloissa.”

LEED-sertifikaatin saaminen edellytti suurlähetystörakennuksen lämmitys- ja ilmastointijärjestelmän uusimista, rakennuksenhallintajärjestelmän muuttamista, valaistuksen vaihtoa ja vedenkulutuksen vähentämistä. Vihertymisprosessi on vaikuttanut kaikkiin rakennuksen toimintoihin. Esimerkiksi siivoukseen ja muuhun kiinteistönhuoltoon käytettävät kemikaalit on vaihdettu ympäristöystävällisiin tuotteisiin, kierrätystä on lisätty merkittävästi ja kaikissa hankinnoissa otetaan nyt huomioon ympäristöystävällisyys.

LEED embassy staircaseMikko Heikkisen ja Markku Komosen suunnittelema Suomen lähetystö valmistui vuonna 1994.

Suurlähetystön vihertämisprojekti on noteerattu Washingtonin mediassa, ja lähetystössä on vieraillut lukuisten organisaatioiden edustajia oppimassa tapoja säästää energiakuluissa. 

”Kun Suomen suurlähetystö avattiin vuonna 1994 tuli siitä heti ainutlaatuisen arkkitehtuurinsa ansiosta yksi Washingtonin tunnetuimmista diplomaattisista maamerkeistä, jonka tyyliä ja toimintaideaa muut maat ovat halunneet soveltaa. Vihreän rakennuksen status ja koko vihreä ajattelutapa on meille tavallaan toinen tuleminen. Olemme tässä asiassa jälleen selkeästi edelläkävijän roolissa”, sanoo suurlähettiläs Lintu.

LEED embassy exteriorSuomen suurlähetystö on Yhdysvalloissa myös ensimmäinen lähetystörakennus, jolle on myönnetty Yhdysvaltain ympäristöministeriön ENERGY STAR -palkinto energiatehokuudesta.

Vuonna 2008 suurlähetystö sai ensimmäisenä edustustona Yhdysvaltain ympäristöministeriön myöntämän, energiatehokkuutta mittaavan Energy Star -luokituksen. Suurlähetystö on myös jäsen Chicagon ilmastopörssissä, jonka kautta suurlähetystö korvaa jäljelle jäävät hiilidioksidipäästönsä ilmastoprojekteilla. 

LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) on maailmanlaajuiseen käyttöön levinnyt yhdysvaltalainen rakennusten suunnittelun, rakentamisen, käytön ja ylläpidon ympäristöluokitus, jota hallinnoi U.S. Green Building Council. LEED-luokituksessa on neljä eri tasoa: Platinum (platina), Gold (kulta), Silver (hopea) ja perustason sertifiointi.

Lue lisää Suomen vihreästä suurlähetystöstä:
Suomelle ensimmäisenä suurlähetystönä Yhdysvalloissa ENERGY STAR –palkinto
Vihreä ilta Washingtonissa: Suomen suurlähetystö juhli LEED-sertifikaattiaan

Amerikkalaislehdistö Suomen suurlähetystöstä:
Foreign Policy -lehden blogi
National Geographic -blogi
America Abroad -ohjelma
The Daily Free Press
Politico.com

Tulosta

Tämä dokumentti

Päivitetty 23.3.2010


© Suomen suurlähetystö ja pääkonsulaatit: Washington, New York ja Los Angeles
 | Tietoa palvelusta | Yhteystiedot