Ei voi. Suomen passilain (671/2006) mukaan passihakemus on jätettävä henkilökohtaisesti ja siihen vaaditaan sormenjäljet. Yhdysvalloissa passihakemuksen voi jättää Suomen suurlähetystöön Washington D.C.:ssä, Suomen pääkonsulaatteihin New Yorkissa tai Los Angelesissa.
Passivalokuva, voimassaoleva henkilöllisyystodistus (+ mielellään edellinen passi), todiste Suomen kansalaisuudesta esim. green card/viisumi. Asevelvollisuusikäiseltä sotilaspassi, vapautus- tai lykkäystodistus. Alaikäiseltä molempien vanhempien suostumus henkilökohtaisesti tai kirjallisesti.
Passin/pikapassin hinnan voi tarkistaa palveluhinnastosta.
Käsittelyaika on noin kaksi viikkoa, pikapassin voi saada lyhyemmässä ajassa, n. yhdessä viikossa.
Kyllä. Passi voidaan postittaa hakijan kotiosoitteeseen Yhdysvaltojen sisällä asiakkaan toimittamalla etukäteen maksetulla Fedex/DHL/UPS-lähetteellä/kuorella.
Nimi voidaan vaihtaa passiin ainoastaan anomalla uutta passia. Nimenmuutos tai avioliiton yhteydessä tapahtunut sukunimenmuutos tulee aina ensin rekisteröidä Suomen väestötietojärjestelmään. Vasta tämän jälkeen voi anoa uutta passia.
Ulkomailla anastetun, kadonneen tai rikkoutuneen Suomen passin tilalle voi saada ns. väliaikaisen passin kotimatkaa varten, kuitenkin enintään yhdeksi vuodeksi. Väliaikainen passi tehdään Suomen ulkomaan edustustossa ja sitä haettaessa tulee esittää paikalliselle poliisille tehty varkaus- tai katoamisilmoitus.
Passisalkun aikataulusta ilmoitetaan ennen passimatkan ajankohtaa edustuston kotisivuilla.
Rekisteröinnin voi tehdä joko suoraan kotikunnan maistraattiin tai Suomen edustuston kautta. Rekisteröinti Suomessa on maksuton ja kestää n 2-3 viikkoa. Rekisteröintiä varten vaaditaan:
Rekisteröinnin voi tehdä joko suoraan kotikunnan maistraattiin tai Suomen edustuston kautta. Rekisteröinti Suomessa on maksuton ja kestää n 2-3 viikkoa. Rekisteröintiä varten vaaditaan:
Lapsen kansalaisuus määräytyy syntymähetkellä voimassa ollut kansalaisuuslainsäädäntö.
Moni-/kaksoiskansalainen menettää Suomen kansalaisuutensa 22-vuotiaana ilman riittävää yhteyttä Suomeen. Riittävä yhteys (1.6.2003 jälkeen täyttäneille) on:
Kyllä pitää, sillä laki Väestötietojärjestelmästä ja väestörekisterikeskuksen varmennepalvelusta (661/2009) velvoittaa Suomen kansalaisia pitämään väestötiedot ajantasaisina ja ilmoittamaan kaikki väestötietojensa muutokset. Rekisteröinnin voi tehdä joko suoraan kotikunnan maistraattiin tai Suomen edustuston kautta. Rekisteröinti Suomessa on maksuton ja kestää n 2-3 viikkoa. Rekisteröintiä varten vaaditaan:
1) Virallisen kopion hankkiminen:
2) Apostillen hankkiminen:
Kansalaistamispäätöksen viralliseen kopioon Apostille-todistuksen myöntää Yhdysvaltojen ulkoministeriön ”US Department of State” laillistamistoimisto Washington D.C.:ssä.Ohje. Asiakirjojen postitukset tapahtuvat asiakkaan omalla vastuulla.
3) Apostillella varustettu asiakirja lähetetään joko kotikunnan maistraattiin tai Suomen ulkomaan edustustoon.
Lisätietoja Yhdysvaltojen kansalaisuudesta: www.uscis.gov
Viisumin tarpeen voi tarkistaa: Kuka tarvitsee viisumin Suomeen?
Ei voi, Schengen-viisumia tulee hakea henkilökohtaisesti matkan pääkohteena olevan maan suurlähetystöstä, pääkonsulaatista tai konsulaatista siinä maassa, jossa hakija asuu tai oleskelee. Suomi on ulkoistanut viisumien vastaanoton VFS Globalille. Suomen kunniakonsulaatit eivät ota vastaan viisumihakemuksia.
Viisumihakemuksen hinnan voi tarkistaa palveluhinnastosta.
Viisumikäsittelyaika on lähtökohtaisesti 15 päivää ja viisumihelpotusmaiden osalta 10 päivää. Viisumeille ei ole pikakäsittelyä.
Viisumin liiteasiakirjavaatimukset
Vakuutusyhtiöltä tulee pyytää seuraavan sisältöinen todistus, jossa kaikki kohdat on mainittu:
Viisumimaksua ei palauteta.
Viisumipäätöksestä voi tehdä oikaisuvaatimuksen päätöksentekijälle 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista suomen tai ruotsin kielellä (ei Google-käännöksiä). Vapaata liikkuvuutta käyttäneet EU- tai ETA-kansalaisen perheenjäsenet voivat myös valittaa Helsingin hallinto-oikeuteen. Lentolippuja ei suositella ostettavan ennen viisuminpäätöstä.
Et voi. Kunniakonsulaatit eivät käsittele oleskelulupahakemuksia. Voit asioida Yhdysvalloissa Suomen suurlähetystössä Washington D.C.:ssä tai pääkonsulaateissa New Yorkissa tai Los Angelesissa. Työn ja opiskelun perusteella oleskelulupaa hakevat sekä heidän perheenjäsenensä voivat käydä tunnistautumassa VFS Globalissa.
Maahanmuuttoviraston keskimääräiset käsittelyajat viime vuodelta löytyvät kotisivuiltaan.
Kyllä. Oleskelulupakortti voidaan postittaa hakijan kotiosoitteeseen Yhdysvaltojen sisällä asiakkaan toimittamalla etukäteen maksetulla Fedex/DHL/UPS-lähetteellä/kuorella.
Kyllä tarvitset. Hakemuksen voi jättää Suomen edustustoon ulkomailla tai Maahanmuuttoviraston palvelupisteeseen Suomessa.
Et voi. Mikäli oleskelulupaa on haettu ulkomailla, tulee päätöstä/oleskelulupakorttia odottaa ulkomailla.
Et voi. Voit hakea jatkolupaa ja pysyvää oleskelulupaa vain Suomessa.
Ajanvaraus on pakollinen. Ajanvarauksen voi tehdä joko puhelimitse tai sähköpostitse Washingtonin suurlähetystöön ja Los Angelesin pääkonsulaattiin. New Yorkin pääkonsulaatti on ottanut käyttöön sähköisen ajanvarausjärjestelmän viisumi-, oleskelulupa- sekä passi- ja notaariasioissa 15.5.2017 alkaen. Ajanvarus tulee tehdä sähköisen ajanvarausjärjestelmän kautta. Huomioithan, että linkki toimii ainoastaan Internet Explorerilla ja Safarilla.
Paikallisen elossaolotodistuksen (="affidavit") voi hankkia yhdysvaltalaiselta julkiselta notaarilta. Mikäli elossaolotodistusta pyytävä taho vaatii sen myöntäjäksi Suomen edustustoa, on asianomaisen haettava sitä henkilökohtaisesti edustustolta tai kunniakonsulaatilta. Todistus on palveluhinnaston mukaisesti maksullinen notaaritoimitus ja varten tulee varata aika (ei lähtökohtaisesti tehdä odottaessa).
Suomessa ei ole erillisiä syntymätodistuksia. Suomen maistraatista voi pyytää väestörekisteriotteen (myös englanniksi), josta ilmenee myös syntymätiedot. Todistuksen vastaanottajalta kannattaa tarkistaa vaaditaanko todistukseen laillistamista eli Apostille-todistusta, jonka saa myös maistraatista.
Asevelvollisuuden lykkäys- tai vapautuspäätöksen saa Puolustusvoimien aluetoimistolta.
Valkoisen talon verkkosivuilla ulkomaiden kansalaisia kehotetaan olemaan yhteydessä suurlähetystöönsä, jos he ovat kiinnostuneita tutustumaan Valkoiseen taloon. Valkoinen talo on kuitenkin uusinut vierailukäytäntöjään ja tämän vuoksi suurlähetystö ei valitettavasti enää pysty avustamaan vierailujen järjestämisessä.