Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Suomen suurlähetystö, Washington - Suomen pääkonsulaatit, New York ja Los Angeles: Pääkonsulaatti, New York

SUOMEN SUURLÄHETYSTÖ, Washington, D.C.
SUOMEN PÄÄKONSULAATIT, New York ja Los Angeles

  • Embassy of Finland, Washington
    Puh. +1-202-298 5800, sanomat.was@formin.fi
  • Consulate General of Finland, New York
    Puh. +1-212-750 4400, sanomat.nyc@formin.fi
  • Consulate General of Finland, Los Angeles
    Puh. +1-310-203 9903, sanomat.los@formin.fi
  • Yhteystiedot
English | Suomi | Svenska | Español |  |  |  |  |  | 
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Tervetuloa Suomen pääkonsulaattiin New Yorkissa!
 
Pääkonsuli Manu Virtamo
Pääkonsuli Manu Virtamo

Suomen New Yorkin pääkonsulaatin toiminta-alue kattaa 35 Yhdysvaltain osavaltiota itärannikolla ja keskilännessä sekä kaksi erityishallintoaluetta (Puerto Rico ja U.S. Virgin Islands). Tämä toimialue on pinta-alaltaan Euroopan unionin kokoinen.  Pääkonsulaatti valvoo toiminta-alueellaan Suomen ja sen kansalaisten etuja.

Sijaintinsa vuoksi pääkonsulaatin toiminnasta merkittävä osa keskittyy New Yorkiin - kansainväliseen talous-, media- ja kulttuurikeskukseen. Kaupungissa asuu pysyvästi joukko suomalaisia, ja lisäksi New York ja laajemmin koko Yhdysvallat on suosittu vierailukohde suomalaisille matkaajille. 

Pääkonsulaatti rakentaa yhteyksiä suomalaisten ja yhdysvaltalaisten toimijoiden välille, olivatpa kyseessä sitten osavaltio- tai kaupunkitason poliittiset päättäjät, talous- ja yrityselämän edustajat, opetussektorin toimijat tai kulttuurilaitokset. Vahvistamme Suomen elinkeinoelämää sekä tukemalla suomalaisyritysten toimintaa Yhdysvalloissa että osallistumalla työhön investointien houkuttelemiseksi Suomeen. Toimimme niin perinteisten teollisuusyritysten kuin pienten start up -yritystenkin kanssa.

Tiiviit kauppa- ja taloussuhteet Suomen ja Yhdysvaltojen välillä ovat meille tärkeät, sillä Yhdysvallat on edelleen maailman tärkein talous- ja markkina-alue, ja lähes puolet maailman innovaatioista syntyy Yhdysvalloissa.  Kaupallis-taloudellisia suhteita hoidamme yhdessä muiden USA:n Team Finland  -kumppaneiden kanssa. Tärkeä tuki toiminnallemme ovat eri osavaltioissa asuvat Suomen kunniakonsulit, joita toimialueellamme on yhteensä 20. Heidän ohjaamisensa on edustuston päivittäistä rutiinia. Toimimme tiiviissä yhteistyössä myös amerikansuomalaisten järjestöjen ja suomalais-amerikkalaisten kauppakamareiden kanssa eri puolilla toimialuettamme.

Työssämme edistämme myös Suomen myönteistä maakuvaa maailmalla. Yhdessä paikallisten yhteistyötahojemme kanssa olemme tehneet tunnetuksi suomalaista kulttuuria ja koulutusjärjestelmää, ympäristöystävällistä ajatteluamme ja tasa-arvoon perustuvaa yhteiskuntaamme. Olemme aktiivisesti läsnä Facebookissa, Twitterissä, Instagramissa ja LinkedInissä, jotta varmistamme vahvan näkyvyyden ja vuorovaikutuksen kohderyhmiemme keskuudessa.

Yksi pääkonsulaatin tärkeimmistä perustehtävistä on Suomen kansalaisten etujen valvonta. Toimialueellamme vierailee vuosittain yli satatuhatta suomalaista turistia ja  asuu yli 20.000 suomalaista sekä noin puoli miljoonaa amerikansuomalaista. New York on myös ollut suomalaisten suosituin kaupunkilomakohde jo usean vuoden ajan. Avustamme kansalaisiamme kriisitilanteissa sekä autamme hädänalaisessa asemassa olevia suomalaisia ja Suomessa pysyvästi asuvia ulkomaalaisia Yhdysvaltojen matkansa aikana.

Myönnämme vuosittain yli 750 uutta Suomen passia New Yorkissa ja passimatkojen yhteydessä muissa osavaltioissa. Vaalien aikaan järjestämme lakisääteiset ennakkoäänestykset. Kansalaispalvelusektorilla mitattuna New Yorkin pääkonsulaatti on yksi Suomen suurimmista edustustoistamme maailmalla. Toivomme kaikkien toimialueellamme matkustavien suomalaisten seuraavan matkustustiedotteitamme paikallisista olosuhteista ja käytännöistä, sekä tekevän matkustusilmoituksen Suomen ulkoministeriöön matkatessaan Yhdysvaltoihin.

Konsuliasioiden lisäksi palvelemme maahantuloasioissa ulkomaalaisia, jotka matkustavat Suomeen. Vaikka amerikkalaiset eivät tarvitsekaan viisumia Suomen matkalleen, myönnämme vuosittain n. 500 viisumia Yhdysvalloissa asuville kolmannen maan kansalaisille. Lisäksi otamme vastaan oleskelulupahakemuksia sellaisilta yhdysvaltalaisilta ja muilta ulkomaalaisilta, jotka haluavat asua tai työskennellä Suomessa pidempään. Vastaamme vuosittain n. 8000  puhelin-, kirje- ja sähköpostitiedusteluun.

Tulosta

Tämä dokumentti

Päivitetty 6.9.2016


© Suomen suurlähetystö ja pääkonsulaatit: Washington, New York ja Los Angeles
 | Tietoa palvelusta | Yhteystiedot