Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

LEEA KLEMOLA KOMÖÖDIA "KOKKOLA " - Suomen suurlähetystö, Washington - Suomen pääkonsulaatit, New York ja Los Angeles : Ajankohtaista

SUOMEN SUURLÄHETYSTÖ, Washington, D.C.
SUOMEN PÄÄKONSULAATIT, New York ja Los Angeles

  • Embassy of Finland, Washington
    Puh. +1-202-298 5800, sanomat.was@formin.fi
  • Consulate General of Finland, New York
    Puh. +1-212-750 4400, sanomat.nyc@formin.fi
  • Consulate General of Finland, Los Angeles
    Puh. +1-310-203 9903, sanomat.los@formin.fi
  • Yhteystiedot
English | Suomi | Svenska | Español |  |  |  |  |  | 
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Uutiset, 30.7.2004

Kahden passin kansalaisia

Kaksoiskansalaisista on tulossa Suomelle uusi voimavara. Viime tammikuussa Suomen kansalaisuuden saanut Anna Kattan on yksi heistä


Amerikkalais-suomalainen Anna Kattan on tyytyväinen kaksoiskansalaisuudestaan

Innokkaimmin Suomen kansalaisuutta ovat hakeneet Yhdysvaltain entiset Suomen kansalaiset ja heidän jälkeläisensä. Uuden kansalaisuuslain astuttua voimaan viime kesänä 644 amerikkalaista on ilmoittanut haluavansa kaksoiskansalaisuuden. Heille on avautunut mahdollisuus nauttia puhtaasta luonnosta, sukupuolten välisestä tasa-arvosta ja korkeatasoisesta koulutuksesta Suomen kansalaisina.

”Tärkeintä on hyvän työpaikan löytäminen”, sanoo tammikuussa Suomen kansalaisuuden saanut tuore kahden passin haltija Anna Kattan, 28. Etelä-Dakotassa syntynyt ja Helsingissä asuva Kattan tuli Suomeen 4 vuotta sitten täydentämään biologian opintojaan ja nyt tuoreella maisterilla on edessä työnhaku.
”Toivottavasti löydän töitä Suomesta, sillä olisi mukava jäädä tänne” hän toteaa.

"Suomalainen luonto on upea ja suomalainen yhteiskunta toimii moitteettomasti", Kattan kehuu. Kattan sai Suomen kansalaisuuden uuden kesäkuussa 2003 voimaantulleen kansalaisuuslain perusteella. Lain mukaan Suomen kansalaiset, jotka menettivät kansalaisuuden saadessaan anomuksesta toisen maan kansalaisuuden, tai nykyisen tai entisen suomalaisen jälkeläinen ja hänen alle 18-vuotias lapsensa voivat imoituksesta saada Suomen kansalaisuuden 30.5.2008 saakka. Ilmoituksen voi jättää ulkomailla Suomen diplomaattiseen edustustoon ja Suomessa kotikunnan poliisille Kattanin äiti on suomalainen ja Kattan on aina tuntenut olevansa itsekin suomalainen. ”Kuitenkin ensimmäinen päivä virallisesti suomalaisena oli erilainen. Kävellessäni kaupungilla ajattelin, että nyt olen kuin kaikki muutkin, oikea suomalainen.” hän sanoo. Jännittävää oli myös äänestäminen ensimmäistä kertaa suomalaisena: ”Ensimmäistä kertaa koin voivani vaikuttaa suomalaisena” sanoo EU –parlamenttivaaleissa ennakkoon äänestänyt Kattan.

Suomen kansalaisuutta hakeneet amerikkalaiset ovat suurlähetystön konsuliosaston Kirsti Kaasisen mukaan olleet tyytyväisiä kahden passin suomiin etuihin. "Ulkomaanmatkoilla kaksoiskansalainen voi valita kumpaa passia käyttää. Nykyisessä turvallisuustilanteessa tämä on koettu hyväksi", kertoo Kaasinen.

Myös Kattanin mielestä helpottunut matkustaminen ja mahdollisuus työskennellä Euroopassa vaikuttivat hakupäätökseen. ”Olisin tosin hakenut kansalaisuutta joka tapauksessa” hän sanoo nauraen. Kattanin mukaan kaksoiskansalaisuus olisi helpottanut huomattavasti jokapäiväistä asiointia jo opiskelun alkuvaiheessa. ”Jos minulla olisi ollut kansalaisuus heti alusta alkaen, olisin välttynyt monelta vaivalta” hän sanoo.

Uuden lain myötä kaksoiskansalaisuuden saaminen on helppoa ja edullista. Mieltä askarruttavissa kysymyksissä voi kääntyä viranomaisten puoleen. "Nuoret kaksoiskansalaisuuden hakijat pohtivat esimerkiksi, tuleeko heidän suorittaa asepalvelus Suomessa", Kaasinen sanoo. Vastaus tähän kysymykseen on, ei tarvitse.

Kansalaisuuslain astuttua voimaan 3011 entistä Suomen kansalaista ja heidän jälkeläistään maailmalla on tehnyt ilmoituksen saadakseen kansalaisuuden. Ilmoituksen tehneistä 2490 on jo saanut Suomen kansalaisuuden. Yhdysvaltojen jälkeen eniten kansalaisuusilmoituksia on tullut Ruotsista (590) ja Kanadasta (350).


TIETOA KANSALAISUUSILMOITUKSEN JÄTTÄJÄLLE:
● Hakemuksen käsittelyaika on 2-6 kuukautta
● Kansalaisuusilmoitus maksaa 300 euroa, alaikäiseltä yksin 100 euroa, yli 65-vuotiaalta 250 euroa
● 1.6.2003 jälkeen syntyneet saavat kaksoiskansalaisuuden ilman erillistä hakemusta, jos äiti on kaksoiskansalainen
● Väestörekisterin osoitetietojen tulee olla oikein ennen hakua
● Hakemus on helpoin täyttää lähetystössä, sillä allekirjoitusten täytyy olla notaarin oikeiksi todistamat
● Käsittelymaksun maksamiseen suositellaan money orderia tai certified checkiä (ottakaa yhteyttä edustustoon dollarin kurssista)
●Päätöksen kansalaisuuden saamisesta tekee Ulkomaalaisvirasto Helsingissä ja se lähetetään suoraan hakijalle

Ulkomaalaisvirasto

Tulosta

Tämä dokumentti

Päivitetty 25.8.2004


© Suomen suurlähetystö ja pääkonsulaatit: Washington, New York ja Los Angeles
 | Tietoa palvelusta | Yhteystiedot